Diecéze se vypořádává s povodní, v neděli 29. září se chystá solidární sbírka na pomoc zasaženým

 (Ilustrační foto)Diecéze – Biskupství, farnosti i Charity zjišťují přesný rozsah škod po ničivé povodni a pouštějí se do pomoci ostatním zasaženým. Některé plánované události se také ruší – včetně Pouti národů na Maria Hilf. Zahajovací mše ostravských vysokoškoláků s biskupem Martinem se odsouvá o týden na úterý 24. září. Diecézní charita ostravsko-opavská již zahájila materiální sbírku na pomoc postiženým oblastem. Více v článku.

 

Sčítání škod

 

Ostravsko-opavská diecéze se potýká s ničivou povodní. Na prvním místě je nadále ochrana lidských životů. Postupně se již ale vyjasňují objemy materiálních škod. „V Bílé Vodě řeka odnesla celé prostranství před kostelem. Zaplavilo také minority v Krnově a opavský kostel Nejsvětější Trojice,“ popisuje dosud nejhorší zkázu Václav Kotásek ze stavebního oddělení biskupství. Škody hlásí také farní budovy – například v České Vsi nebo Lázních Lipová. Z jiných míst přicházejí ale dobré zprávy. „Před krnovským kostelem sv. Martina se voda zastavila. Sucho zůstalo také v jesenickém farním kostele,“ informuje Kotásek. Evakuace se v neděli dotkla také kněží z Českého Těšína. Nakonec byl ale areál kostela, fary a exercičního domu od povodně uchráněn a mohli se vrátit domů.

 

Ve Městě Albrechticích se voda dostala do farního kostela, hladina naštěstí dosáhla jen pár centimetrů a farníci již v neděli odpoledne bahno vyklidili. Velká voda ovlivnila také život v tamním klášteře sester boromejek. „Voda se valila po náměstí, nám vyplavila sklepy s kotli a pod vodou máme také kuchyni,“ hlásí představená boromejek Iva Bohutínská. Místní komunita se stará též o staré sestry a jak podotýká sestra Iva, hodily by se jim například elektrické přímotopy k lůžkům nemohoucích sester.

 

Velká voda zanechala svou stopu jako první v horách, velké škody tedy sčítají i Biskupské lesy, a to jak v okolí Vrbna pod Pradědem, tak Ostravice.

 

Kde a jak pomoct?

 

Církev se od první chvíle pouští do pomoci v postižených oblastech, a to zejména prostřednictvím Charit. Charita Ostrava již v pátek informovala lidi bez domova o tom, že se povodně blíží, což mnozí vůbec nevěděli. Charity se také snažily zabezpečit své terénní služby. V Opavě pečovatelé a pečovatelky nakoupili klientům dopředu a zjišťovali, zda klienti mají na dosah svou rodinu. Takto situaci v pondělí ráno shrnula Charita Opava: „Pečovatelky a ošetřovatelky TERÉNNÍCH SLUŽEB v pondělí ráno vyjely k těm klientům, které neodřízla velká voda. Zároveň jsou pracovníci PEČOVATELSKÉ SLUŽBY, OŠETŘOVATELSKÉ SLUŽBY a MOBILNÍHO HOSPICE POKOJNÝ PŘÍSTAV v telefonickém kontaktu se všemi svými klienty či s jejich rodinnými příslušníky, aby zajistili, že nikdo z nich nezůstane bez pomoci.“ 

 

Diecézní charita ostravsko-opavská navíc aktivovala Kolegium mimořádných událostí a její pracovníci se vydali na Karvinsko. Neziskové organizace si totiž území pro šetření škod systematicky rozdělují. „Na Karvinsku jdeme zjišťovat přesný rozsah škod. Budeme obcházet rodiny v zasažených oblastech a provádět sociální šetření. Jsme k dispozici také s krizovými interventy a dalšími formami pomoci,“ uvádí Sylva Lejsková za Diecézní charitu ostravsko-opavskou.

 

Finanční sbírka

 

Charita Česká republika vyhlásila již v sobotu veřejnou sbírku na pomoc v zasažených oblastech: více ZDE.

 

Česká biskupská konference na neděli 29. září vyhlásila celocírkevní sbírku v kostelích na pomoc postiženým oblastem. Výtěžek poputuje právě ve prospěch charitní sbírky.

 

Materiálová sbírka

 

Diecézní charita ostravsko-opavská již vyhlásila materiálovou sbírku. Na sběrná místa v Kratochvílově ulici (Moravská Ostrava) a na Betonářské v Ostravě-Muglinově mohou lidé přivážet pitnou vodu, dezinfekční prostředky (např. SAVO a další prostředky proti plísním), košťata, kbelíky, kartáče, lopaty, igelitové pytle, úklidové a pracovní rukavice a čistící a mycí prostředky. Lidé je mohou přivážet od pondělí do pátku mezi 7. a 15. hodinou. Více na plakátku a zde.

 

Úklidové a hygienické materiály dává potřebným také Charita Opava.  „Zájemcům je budeme vydávat od 8 do 18 hodin v areálu ředitelství Charity Opava na ulici Přemyslovců 26 v Jaktaři. Pokud by chtěly firmy nebo i jednotlivci tento materiál potřebným naopak darovat, mohou nám ho přivézt na stejnou adresu a my se postaráme o jeho distribuci.“ Více informací ZDE.

 

002972